Drastyczne sceny, które wspierają nałóg.

Palenie wciąż jest jednym z największych zagrożeń dla naszego zdrowia. Szacuje się, że w XX wieku około 100 milionów ludzi zmarło przedwcześnie z powodu palenia. Głównie byli to mieszkańcy bogatych krajów.

Aktualnie zagrożenie związane z paleniem przenosi się z krajów o wysokim dochodzie do krajów o niskim lub średnim dochodzie. Według niektórych szacunków w XXI wieku aż miliard ludzi może umrzeć z powodu palenia tytoniu.

Według badania Global Burden of Disease w 2017 roku ponad 8 milionów ludzi zmarło przedwcześnie w wyniku palenia. W skali globalnej palenie papierosów jest przyczyną 15% zgonów.

Umrzesz Ty lub Twoi bliscy. Twoje dziecko będzie palaczem. Ciężko zachorujesz. Takie komunikaty wraz z przerażającymi wizualizacjami znajdują się na paczkach papierosów. Miały być je ze sposób walki z nałogiem. Statystyki jednak pokazują, że palenia wciąż ma się dobrze.

Dlaczego te okropne zdjęcia i komunikaty, które spotykasz na opakowaniach papierosów, nie działają?

Odpowiedzi dostarcza neuromarketing i badanie, które przeprowadził Martin Lindstrom z wykorzystaniem fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging). fMRI śledzi przepływ utlenowanej krwi przez mózg, a jego wskazania są dokładne co do milimetra. Badanie objęło 2081 osób z Ameryki, Anglii, Niemiec, Japonii i Chin.

Badane osoby wypełniały kwestionariusz, który zawierał takie pytania, jak;

  • Czy robią na tobie wrażenie ostrzeżenia umieszczone na paczkach papierosów?
  • Czy dzięki nim palisz mniej?

Pomimo odpowiedzi twierdzących, czyli TAK, mózg badanych mówił coś zupełnie innego.

Okazało się, że zarówno te mniej, jak i te bardziej drastyczne zdjęcia i komunikaty wyświetlanie osobie badanej stymulowały część mózgu palacza, nazywaną NUCLEUS ACCUMBENS, znaną też jako OŚRODEK PRZYJEMNOŚCI.

To obszar, który jest złożony z wyspecjalizowanych neuronów, które „świecą się”, gdy organizm czegoś pragnie (np. alkoholu, sexu, hazardu). Nucleus Accumbens nigdy też nie jest nienasycony i potrzebuje coraz większych dawek, aby zaspokoić swoje potrzeby.

Badanie wykazały, że nie tylko napisy i ilustracje nie zniechęcały do palenia, ale przez aktywowania jądra półleżącego wręcz do tego zachęcały.

Okropne obrazy wspierają ten okropny i zagrażający życiu nałóg. Ciekawe jest to, że pomimo badań nadal podejmuje się próby walki z uzależnieniem poprzez pokazywania scen śmierci i poważnych chorób.

Udostępnij

Tagi:

Może Cię też zainteresować

Czekolada Dubajska to dzisiaj niewątpliwe buzzword, który w krótkim czasie zdobył niemałą popularność. Mamy czekolady i czekoladki dubajskie, a nawet ciasta i pączki dubajskie. Nikt nie posiada praw do nazwy czekolada dubajska, bo też pewnie takowych nabyć się nie da ze względu na fakt, iż jest to popularna fraza. Jest to raczej ogólne określenie produktów z określonym wsadem, które w krótkim czasie zrobiło światową karierę.
Czego na temat brandingu może nas nauczyć Martha Stewart - ikona perfekcyjnego stylu życia, kulinariów, designu, kreatywności oraz jedna z pierwszych influencerek❓
Picture of Łukasz Murawski

Łukasz Murawski

Strateg marki. Wykładowca akademicki. Autor.

Podobał Ci się ten tekst? Chcesz być na bieżąco z tym, co robię i publikuję?
Dołącz do mnie na LinkedIn.

Picture of Łukasz Murawski

Łukasz Murawski

Strateg marki. Wykładowca akademicki. Autor.

Podobał Ci się ten tekst? Chcesz być na bieżąco z tym, co robię i publikuję?
Dołącz do mnie na LinkedIn.

Najnowsze

Czekolada Dubajska to dzisiaj niewątpliwe buzzword, który w krótkim czasie zdobył niemałą popularność. Mamy czekolady i czekoladki dubajskie, a nawet ciasta i pączki dubajskie. Nikt nie posiada praw do nazwy czekolada dubajska, bo też pewnie takowych nabyć się nie da ze względu na fakt, iż jest to popularna fraza. Jest to raczej ogólne określenie produktów z określonym wsadem, które w krótkim czasie zrobiło światową karierę.
Czego na temat brandingu może nas nauczyć Martha Stewart - ikona perfekcyjnego stylu życia, kulinariów, designu, kreatywności oraz jedna z pierwszych influencerek❓
Wyobraź sobie, że przygotowujesz ciasto z gotowej mieszanki, do której musisz tylko dodać wodę i wymieszać. Następnie wyrobione ciasto wkładasz do piekarnika na kilkanaście minut. Po krótkim czasie wyciągasz pachnące i smaczne ciasto, które zaserwujesz gościom. Goście zjadają je ze smakiem i otwarcie komplementują Twój wypiek.
Scroll to Top

Umów się na spotkanie